Jemen

Sverige har ett honorärt generalkonsulat i Sana'a och upprätthåller diplomatiska förbindelser genom ambassaden i Riyadh. Jemens ambassadör i Haag, är sidoackrediterad i Stockholm. Antalet svenskar som är bosatta i Jemen uppgick till ett dussintal innan den pågående krisen förvärrades i mars 2015. Det officiella besöksutbytet med Jemen har på senare år varit ytterst begränsat.

Situationen i Jemen är idag ytterst allvarlig och enligt FN är ungefär 21 miljoner människor, hela 80 procent av den jemenitiska befolkningen, beroende av humanitär hjälp för att klara vardagen. Samtidigt riskerar den eskalerande konflikten att bidra till en närastående svältkatastrof. Sverige bidrar med anledning av denna situation med humanitärt bistånd, som under 2014 uppgick till närmare 150 miljoner kronor. Det svenska utvecklingsbiståndet inom ramen för den regionala MENA-strategin har fortsatt under 2015 med utvecklingsstöd genom Oxfam och UNDP.

Endast några få svenska företag har representation på plats i Jemen, bland annat Volvo och Tetra Pak. Den svenska exporten till Jemen uppgick till 329 miljoner kronor 2014. Direktimporten från Jemen har varit mycket liten och uppgick 2014 till knappt 1,7 miljoner kronor.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 34 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida
 • Diskussioner om Jemen, Moldavien och Kina på utrikesministermöte

  Situationen i Jemen och Moldavien var två av frågorna på dagordningen när utrikesminister Margot Wallström träffade sina utrikesministerkollegor i Bryssel 18 mars. De diskuterade också EU:s framtida relation med Kina.

  Diskussioner om Jemen, Moldavien och Kina på utrikesministermöte
 • Kina, Jemen och Moldavien på EU:s utrikesråd

  Margot Wallström

  EU:s framtida relation med Kina och situationen i Jemen och Moldavien är några av de frågor som EU:s utrikesråd behandlar 18 mars. På mötet träffar utrikesminister Margot Wallström EU-ländernas utrikesministrar.

  Kina, Jemen och Moldavien på EU:s utrikesråd
 • 10 punkter om Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-18

  Utrikesminister Margot Wallström leder säkerhetsrådets möte om fred och säkerhet i Afrika, den 10 juli 2018.

  Sverige har som principfast medlem i FN:s säkerhetsråd tagit avstamp i ”bottenplattan”: folkrätt, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett humanitärt perspektiv. Den svenska arbetsmetoden har varit inlyssnande, kreativ och aktiv diplomati med ambitionen att nå resultat.

  10 punkter om Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-18
 • Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 50

  Handskak framför flaggor.

  Veckan som gick i säkerhetsrådet: Arriamöte om förhindrande av folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten, Afghanistan, Sudan/Darfur, Internationella avvecklingsmekanismen för brottmålstribunaler (IRMCT/MICT), Iran/icke-spridning, Haiti/MINUSJUSTH, resolution om polis, rättsliga frågor och kriminalvård, Centralafrika/UNOCA, resolution om Centralafrikanska republiken (MINUSCA, resolution om gränsöverskridande humanitärt stöd till Syrien, Libanon, Jemen, Sudan/ICC. Golanhöjderna/UNDOF, Kosovo.

  Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 50
 • Stockholmsöverenskommelsen ger hopp om fredlig lösning i Jemen

  Delegationsledarna skakar hand på Johannesbergs slott.

  Under åtta intensiva dagar har världens blickar riktats mot Rimbo, där FN:s sändebud Martin Griffiths har lett konsultationer med parterna i konflikten i Jemen. Delegationerna från de två parterna, Jemens regering och Ansar Allah, enades torsdagen den 13 december i den så kallade Stockholmsöverenskommelsen om vapenvila i hamnstaden Hodeidah. Parterna har kommit överens om att dra tillbaka sina trupper från Hodeidah och att hamnen ska administreras under FN-översyn, vilket möjliggör livsviktig import av förnödenheter till landet. Stockholmsöverenskommelsen innefattar också fångutväxling och steg mot en vapenvila i staden Ta’iz.

  Stockholmsöverenskommelsen ger hopp om fredlig lösning i Jemen
 • Jemen, Centralasien, säkerhet och försvar på EU:s utrikesråd

  Jemen, Centralasien och Bosnien-Hercegovina var några av punkterna på dagordningen när EU-ländernas utrikesministrar träffades i Bryssel 19 november. Tillsammans med försvarsministrarna tog de även upp säkerhet och försvar.

  Jemen, Centralasien, säkerhet och försvar på EU:s utrikesråd
 • Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 32

  Veckan som gått i säkerhetsrådet: Irak, Georgien, Västsahara, Burundi, Sydsudan och Jemen. Slutsatser om barn och väpnad konflikt i DR Kongo. Rådsprodukter om två av FN:s regionala kontor i Afrika. Pressuttalande om attack mot UNIFIL.

  Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 32
 • Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 31

  Veckan i säkerhetsrådet: Somalia (AMISOM), sanktionsregimen för Somalia/Eritrea, Storbritannien tar över ordförandeskapet för augusti, Syrien (kem), Jemen.

  Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 31
 • Ett intensivt, resultatdrivet och inkluderande ordförandeskap till ända

  FN:s säkerhetsråd

  Som ordförande i FN:s säkerhetsråd har Sverige tagit ansvar för rådets mycket omfattande agenda och lett det intensiva dagliga arbetet. Att bidra till säkerhetsrådets grundläggande funktion – att upprätthålla internationell fred och säkerhet – är en uppgift Sverige tagit sig an med fokus på resultat, dialog och ett inkluderande ledarskap.

  Ett intensivt, resultatdrivet och inkluderande ordförandeskap till ända
 • Ett enträget arbete för fred och säkerhet, en röst åt de som drabbas av krig och konflikt

  10 punkter om Sveriges ordförandeskap i FN:s säkerhetsråd juli 2018.

  Ett enträget arbete för fred och säkerhet, en röst åt de som drabbas av krig och konflikt