Utbildnings­departementet

Utbildningsdepartementet ansvarar för regeringens utbildnings- och forskningspolitik. Departementet arbetar med frågor som exempelvis handlar om skolresultat, lärarnas villkor och studiefinansiering.

Ansvariga statsråd

Anna Ekström, Utbildnings­minister
Anna Ekström Utbildnings­minister
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning
Matilda Ernkrans Minister för högre utbildning och forskning

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

  • Tidsbegränsad övergång till fjärr- eller distansundervisning i gymnasieskolan

    I dag lämnar Folkhälsomyndigheten en rekommendation som innebär att gymnasieskolan från och med måndag den 7 december övergår till fjärr- eller distansundervisning. Det meddelades i dag på en pressträff med statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. I pressmeddelandet finns en teckenspråkstolkad version av sändningen.

    – Jag utgår från att landets gymnasister är kloka och förstår att det här inte är ett förlängt jullov, inte en chans att hänga på stan eller i köpcentrum. Jag litar på att ni tar ansvar. Om vi allihop tar det ansvaret så kommer Sverige klara det här, säger statsminister Stefan Löfven.

  • Digital pressträff med utbildningsministern 1 december 2020

    Den 1 december höll utbildningsminister Anna Ekström en digital pressträff om Folkhälsomyndighetens ändrade rekommendation som innebär att även symtomfria barn och elever ska stanna hemma om någon i hemmet har konstaterad covid-19. Rekommendationen gäller för förskola, förskoleklass, grundskola och motsvarande skolformer samt fritidshem.

    En teckenspråkstolkad version av sändningen finns i pressmeddelandet.

Foto: Sofia Ekberg/Regeringkansliet

Så arbetar regeringen för att högskoleprovet ska kunna genomföras

Här finns samlad information om de åtgärder som regeringen vidtagit för att högskoleprovet ska kunna genomföras på ett smittskyddssäkert sätt under coronapandemin.

Foto: Folio Bildbyrå

Forskningspolitiska propositionen 2021

Nästa forskningspolitiska proposition planeras till hösten 2020. Inriktningen på arbetet är att den fria forskningen ska värnas samtidigt som forskningspolitiken ska svara mot globala och nationella samhällsutmaningar.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Satsningar på utbildningsområdet i budgetpropositionen 2021

För att bygga ett starkare samhälle krävs fortsatta investeringar i kunskap. Här presenteras regeringens satsningar på utbildningsområdet för nästa år.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Om skola och utbildning med anledning av covid-19

Här listas regeringens beslut och åtgärder gällande studier och inom skola och utbildning med anledning av coronapandemin. Sidan uppdateras löpande.

Innehåll från Utbildningsdepartementet

Prenumerera

Totalt 4050 träffar.