Utbildnings­departementet

Utbildningsdepartementet ansvarar för regeringens utbildnings-, forsknings- och ungdomspolitik. Departementet arbetar med frågor som exempelvis handlar om skolresultat, lärarnas villkor, studiefinansiering och levnadsvillkor för unga.

Ansvariga statsråd

Gustav Fridolin Utbildnings­minister
Anna Ekström Gymnasie- och kunskapslyfts­minister
Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

 • Basåret förnyas – fler ska kunna läsa vidare

  Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning.
  Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning. Foto: Mikael Lundgren/Regeringskansliet

  – Ett mer flexibelt basår kan vara en viktig pusselbit för att fler ungdomar ska påbörja en högskoleutbildning. Därför skapar vi nu en enklare övergång till högskolan för den som bara saknar en liten del av behörigheten. Det blir också mindre komplicerat för den som har varit länge i yrkeslivet att byta bana, säger Helene Hellmark Knutsson.

 • 4,4 miljoner till folkbildningen för demokratisatsningar

  Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström
  Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Den ökade aktiviteten från olika anti-demokratiska, rasistiska och auktoritära organisationer visar tydligt att demokratin hela tiden måste försvaras. Ett demokratiskt samhälle säkras inte endast via lagstiftningen utan måste ständigt återvinnas genom folkbildning och en bred demokratisk delaktighet bland medborgarna.

Regeringen utreder sfi

För att fler nyanlända ska lära sig svenska fortare måste sfi-utbildningen bedrivas med hög kvalitet. Regeringen tillsätter nu en utredning som ska se över hur sfi behöver förändras för att förbättra genomströmningen inom sfi och underlätta övergång till annan vuxenutbildning.

Mer undervisningstid i matematik och i idrott och hälsa

Eleverna ska få ytterligare 105 timmar garanterad undervisningstid i matematik i högstadiet. Regeringen utökar också ämnet idrott och hälsa med 100 timmar för elever i grundskolan.

Förenklade villkor för studiestartsstöd ska ge bättre effekt

– Den som saknar en gymnasieexamen har en tuff ingång till arbetsmarknaden, samtidigt som arbetsgivarna letar med ljus och lykta efter utbildad arbetskraft. Studiestartsstödet är en viktig satsning för att personer med kort utbildning ska kunna ta de lediga jobben, säger Anna Ekström.

Regeringen investerar i rymden – Esrange får testbädd

Esrange ska fortsätta vara en strategisk resurs för nationell och internationell forskning och utveckling. Därför satsar regeringen och Svenska rymdaktiebolaget (SSC) nu 80 miljoner kronor i en ny testanläggning vid rymdbasen i Kiruna.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 3126 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida