Försvars­departementet

Försvarsdepartementet ansvarar för Sveriges militära försvar och dess stödmyndigheter. Departementet planerar på strategisk nivå internationella insatser och säkerhetsfrämjande verksamhet och ger uppdrag till myndigheterna att genomföra samt följa upp dessa insatser.

Ansvarigt statsråd

Peter Hultqvist Försvars­minister
Peter Hultqvist Försvars­minister

Aktuellt från Försvarsdepartementet

 • Peter Hultqvist tog emot förslag till nya lagar för Försvarsmaktens och Försvarets radioanstalts personuppgiftsbehandling

  Den särskilde utredaren Ingvar Åkesson överlämnade sitt betänkandet till försvarsminister Peter Hultqvist.
  Den särskilde utredaren Ingvar Åkesson överlämnade sitt betänkandet till försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Marcus Björkman/Regeringskansliet

  Regeringens särskilde utredare Ingvar Åkesson har i dag lämnat över betänkandet Behandlingen av personuppgifter vid Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt. Utredningen har haft till uppdrag att göra en översyn av lagstiftningen för att säkerställa att den är anpassad till den tekniska och legala utvecklingen.

 • Regeringen bemyndigar Försvarsmakten och FMV att anskaffa och ingå avtal med USA för nytt medelräckviddigt luftvärn

  Fyra luftvärnsbatterier uppställda på flygplats med skog i bakgrunden.
  Luftvärnsystemet Patriot under övningen Aurora 17 i september 2017. Foto: Marcus Björkman/Regeringskansliet

  Regeringen har i dag fattat beslut att bemyndiga Försvarsmakten att anskaffa nytt medelräckviddigt luftvärn. Regeringen har samtidigt fattat beslut att bemyndiga Försvarets Materielverk (FMV) att ingå avtal med USA om köp av det amerikanska luftvärnssystemet Patriot.

Illustration: Regeringskansliet

Försvarsberedningen

Försvarsberedningen gavs den 9 januari 2017 anvisningar för det fortsatta arbetet. Senast den 14 maj 2019 ska beredningen lämna en försvars- och säkerhetspolitiska rapport till regeringen.

Inriktningspropositionen
Inriktningspropositionen Foto: Mikael Kiesbye/Regeringskansliet

Genomförandet av försvarsbeslutet - regeringens åtgärder på försvarsområdet

Under mandatperioden har regeringen arbetat med att genomföra det av riksdagen fastställda försvarsbeslutet. Mycket har redan åstadkommits och det går att se ett antal områden där beslutet redan hunnit få effekt.

Sverige Finland
Svensk-finskt försvarsamarbete Försvarsdepartementet

Försvarssamarbetet Sverige Finland

Sverige och Finland har ett nära försvarspolitiskt samarbete och samverkar både bilateralt och inom olika internationella forum.

Ett modent försvar
Ett modernt försvar Regeringskansliet

Utveckling av ett modernt totalförsvar

Totalförsvar är den verksamhet som behövs för att förbereda samhället för krig och består av både militärt försvar och civilt försvar. Under högsta beredskap är totalförsvar all samhällsverksamhet som då ska bedrivas.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 988 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida