Finans­departementet

Finansdepartementet ansvarar för frågor som rör statens ekonomi. Det handlar om samordning av statens budget, prognoser och analyser, skattefrågor samt styrning och förvaltning av statens verksamhet. Dessutom ansvarar departementet för frågor som rör finansmarknad och konsumentlagstiftning.

Ansvariga statsråd

Magdalena Andersson Finans­minister
Per Bolund Finansmarknads- och konsument­minister, biträdande finans­minister
Ardalan Shekarabi Civil­minister

Aktuellt från Finansdepartementet

 • Moms och G20 på Ekofin-råd med nytt ordförandeskap

  SS Karolina Ekholm
  När EU-ländernas ekonomi- och finansministrar träffas i Bryssel 13 juli kommer de bland annat att behandla momsfrågor. Mötet är det österrikiska ordförandeskapets första ministerråd. Finansminister Magdalena Anderssons statssekreterare Karolina Ekholm företräder Sverige. Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

  Ekofinrådets möte 13 juli är det första under Österrikes EU-ordförandeskap. Österrike kommer då att presentera prioriteringar för Ekofin det kommande halvåret. På dagordningen 13 juli står bland annat också momsfrågor och kommande möte inom ramen för G20.

 • Magdalena Andersson presenterade prognos för det ekonomiska läget

  Magdalena Andersson
  Den 21 juni presenterade Magdalena Andersson Finansdepartementets senaste prognos för ekonomin. Foto: Regeringskansliet

  Torsdag den 21 presenterade Magdalena Andersson Finansdepartementets senaste prognos för ekonomin och de offentliga finanserna, samt en ny analys av de demografiska behoven framåt.

Lägesuppdatering om den internationella handelskonflikten

Med anledning av den internationella handelskonflikten mellan EU, USA och Kina samt EU:s motåtgärder mot de amerikanska importtullarna för stål och aluminium höll finansminister Magdalena Andersson tillsammans med EU- och handelsminister Ann Linde en pressbriefing tisdag den 19 juni i Rosenbad.

Sänkt skatt för fler pensionärer

Regeringen har lovat att helt ta bort skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer till 2020. Nu presenteras nästa steg för att infria löftet. Från och med 1 januari 2019 sänks skatten också för de över 65 år med inkomster mellan 206 100 och 1 170 800 kronor per år. Det föreslår Finansdepartementet i en promemoria som nu skickas på remiss.

Civilministern tog emot Tillitsdelegationens huvudbetänkande om styrning i välfärden

Ardalan Shekarabi tog emot Tillitsdelegationens huvudbetänkande ”Med tillit växer handlingsutrymmet – tillitsbaserad styrning och ledning av välfärdssektorn”. I samband med överlämningen bjöd Ardalan Shekarabi och Tillitsdelegationen in till ett seminarium för att presentera och diskutera betänkandets slutsatser, förslag och rekommendationer.

Regeringen presenterar färdplan för fri och rättvis handel

Regeringens ambition är att Sverige ska vara ett föregångsland för fri och rättvis handel. Därför presenteras nu en färdplan med tio utgångspunkter som beskriver regeringens arbete och hur det ska utvecklas framåt.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 4869 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida