Illustration: Linnea Blixt/Regeringskansliet

Regeringens arbete i ministerrådet

I ministerrådet (Europeiska unionens råd) samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar. Deras uppdrag är att ta beslut om EU-kommissionens förslag på nya EU-lagar. Samarbetet är uppdelat i tio olika politikområden. Sverige och övriga medlemsstater företräds på ministernivå inom vart och ett av dessa områden. För att en lag ska gälla måste ministerrådet vara överens med Europaparlamentet.

Ansvariga statsråd
Stefan Löfven
Hans Dahlgren

Aktuellt i ministerrådet

 • Ungdomars engagemang i utvecklingsfrågor på rådsmöte

  Peter Erikssom
  Minister för internationellt utvecklingssamarbete, Peter Eriksson, företräder Sverige när EU-ländernas bistånds- och utvecklingsministrar möts i Bryssel 16 maj. Foto: Regeringskansliet/Kristian Pohl

  Sahelregionen, klimat och att inkludera ungdomar i Agenda 2030-arbetet är några frågor på dagordningen när ministern för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson träffar sina ministerkollegor den 16 maj.

 • EU:s finansministrar ska besluta om punktskatt på alkohol

  När EU:s ekonomi- och finansministrar träffas den 17 maj ska de besluta om punktskatter på alkohol och anta slutsatser om kommissionens djupgranskning av bland annat Sverige. Ekofinrådet ska också diskutera beskattning av den digitala ekonomin.

 • Pesco och samarbetet mellan EU och Nato på försvarsministrarnas möte

  Pesco, EU:s permanenta strukturerade försvarssamarbete, och samarbetet mellan EU och Nato var två av frågorna som försvarsminister Peter Hultqvist diskuterade med sina ministerkollegor när de möttes i Bryssel 14 maj.

 • Östliga partnerskapet på utrikesministermöte

  Utrikesministrarna inledde majmötet med att uppmärksamma att det Östliga partnerskapet bildades för tio år sedan. Situationen i Libyen och Sahel var två andra frågor på dagordningen när utrikesminister Margot Wallström träffade sina utrikesministerkollegor 13–14 maj.

 • Uppföljning och mätbara mål i fokus på möte om EU:s jordbrukspolitik

  Hur ska EU:s gemensamma jordbrukspolitik se ut efter 2020 och hur ska EU kunna följa upp att medlemsländerna verkligen når målen? Det var några av de frågor som EU:s jordbruksministrar diskuterade den 14 maj.

Fakta: Ministerrådet

 • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
 • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
 • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
 • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
 • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Fler artiklar och filmer om ministerrådets möten

Jennie Nilsson
Landsbygdsminister Jennie Nilsson företrädde Sverige när EU:s ministerråd för jordbruks- och fiskefrågor möttes i Luxemburg 15 april. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

Miljö och klimat på möte om EU:s jordbrukspolitik

EU-ländernas jordbruksministrar träffades den 15 april. De fortsatte då förhandlingarna om EU:s gemensamma jordbrukspolitik, GJP, efter 2020. Diskussionerna handlade framför allt om miljö- och klimatfrågor med koppling till jordbrukspolitiken.

Hans Dahlgren
Brexit, rättsstatens principer, EU:s långtidsbudget och Agenda 2030 stod på dagordningen när EU-minister Hans Dahlgren företrädde Sverige i EU:s ministerråd för allmänna frågor 9 april. Foto: Sveriges EU-representation

Brexit, EU:s långtidsbudget och rättsstatens principer på EU-möte

Brexit och EU:s långtidsbudget var två av frågorna på dagordningen när EU-minister Hans Dahlgren träffade sina ministerkollegor tisdag 9 april, i Luxemburg. EU-ministrarna diskuterade också rättsstatens principer i Polen och Ungern.

Margot Wallström
Afghanistan och Venezuela samt framgångar och utmaningar för EU:s Östliga partnerskap stod på dagordningen när EU:s utrikesråd möttes 8 april. Utrikesminister Margot Wallström företrädde Sverige på mötet. Foto: Sveriges EU-representation

Östliga partnerskapet och Venezuela på utrikesministrarnas möte

Situationen i Afghanistan och Venezuela var två av frågorna när utrikesminister Margot Wallström träffade sina utrikesministerkollegor 8 april. Utrikesministrarna diskuterade även samarbetet inom det Östliga partnerskapet som bildades för tio år sedan.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 914 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida