Regeringens arbete i Europeiska rådet

Europeiska rådet har toppmöten i Brysse i regel två gånger per halvår och beslutar om EU:s övergripande riktlinjer, prioriteringar och mål inom bland annat EU:s utrikes- och försvarspolitik, ekonomiska politik och sysselsättningspolitik. Statsminister Stefan Löfven representerar Sverige i detta arbete.

Ansvariga statsråd
Stefan Löfven

Aktuellt i Europeiska rådet

 • Corona dominerade EU-toppmöte

  Stefan Löfven på en tv-skärm på en vägg
  Statsminister Stefan Löfven deltog den 17 mars i ett videomöte med EU:s stats- och regeringschefer. Foto: Fredrik Ståhl/Regeringskansliet

  Statsminister Stefan Löfven hade torsdag 26 mars ett långt videomöte med sina stats- och regeringschefskollegor. Den pågående krisen som coronautbrottet orsakat var den enda punkten på EU-ledarnas dagordning.

 • EU:s ledare har videomöte om coronaviruset

  Stefan Löfven
  Statsminister Stefan Löfven deltar i videomötet med EU:s ledare. Foto: Europeiska unionens råd

  Tisdag 17 mars har statsminister ett Stefan Löfven ett videomöte med sina stats- och regeringschefskollegor. På agendan står åtgärder för att för att hantera konsekvenserna av det pågående utbrottet av det nya coronaviruset.

 • Statsministern deltog i extrainkallat möte med Europeiska rådet

  Kvällen den 10 mars deltog statsminister Stefan Löfven i ett extrainkallat möte med EU:s stats- och regeringschefer. De diskuterade hur medlemsländerna kan begränsa spridningen, säkerställa att det finns tillräckligt med medicinsk utrustning och begränsa de ekonomiska följderna av krisen. Det är naturligt att många känner oro, men vårt samhälle är väl förberett, sa statsministern och skickade med ett budskap till svenska folket:

  – Uppvisar du minsta symptom - stanna hemma, gå inte till jobbet. Besök absolut inte dina äldre släktingar om du känner dig sjuk, men ring gärna naturligtvis och hör efter hur de mår, eller om de är oroliga. Håll en god handhygien och tänk på att inte utsätta människor som tillhör riskgrupper för onödig fara, sa Stefan Löfven.

Fakta: Europeiska rådet

 • Bestämmer den övergripande inriktningen på EU:s politik.
 • Består av EU-ländernas stats- och regeringschefer.
 • Har toppmöten i Bryssel fyra gånger per år.
 • Har ingen lagstiftande funktion.
 • Leds av ordförande Charles Michel.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Följ Sverige i EU på Twitter

Sök efter innehåll om Europeiska rådet

Prenumerera

Totalt 166 träffar.