Illustration: Linnea Blixt/Regeringskansliet

Sverige i EU

Här hittar du aktuell information om vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och i ministerrådet och vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan. Här intill hittar du länkar till andra sidor på den här webbplatsen om regeringens arbete i EU.

Aktuellt om EU

 • Brexit och inre marknaden på toppmöte

  På EU-toppmötet 21-22 mars kom statsminister Stefan Löfven och hans EU-kollegor överens om att erbjuda Storbritannien en förlängning till 22 maj med villkoret att brittiska parlamentet godkänner utträdesavtalet nästa vecka. Stats- och regeringscheferna tog även upp EU:s långsiktiga klimatstrategi och EU:s relation med Kina.

 • EU:s gemensamma jordbrukspolitik på möte i Agrifishrådet

  Förhandlingarna om EU:s gemensamma jordbrukspolitik efter 2020 fortsatte när EU-ländernas jordbruksministrar möttes i Bryssel 18 mars. De diskuterade också EU:s strategi för bioekonomi.

 • Diskussioner om Jemen, Moldavien och Kina på utrikesministermöte

  Situationen i Jemen och Moldavien var två av frågorna på dagordningen när utrikesminister Margot Wallström träffade sina utrikesministerkollegor i Bryssel 18 mars. De diskuterade också EU:s framtida relation med Kina.

 • EU-ministrar diskuterade EU:s sociala utveckling efter 2020

  EU:s sociala dimension och den europeiska planeringsterminen för 2019 var några av frågorna när ministrarna för sysselsättnings- och sociala frågor möttes i Bryssel den 15 mars. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson företrädde Sverige.

 • Verksamheten i Europeiska unionen under 2018

  Foto: Europeiska rådet

  I skrivelsen redogör regeringen för verksamheten i Europeiska unionen under 2018 i enlighet med 9 kap. 21 § riksdagsordningen. Skrivelsen är en övergripande beskrivning av Europeiska unionens utveckling och förbindelser med omvärlden, det ekonomiska och sociala samarbetet, det rättsliga och inrikes samarbetet samt unionens institutioner.

 • Europa 2020 i fokus på EU-sakråd

  Paula Carvalho Olovsson, statssekreterare hos EU-minister Hans Dahlgren, håller i mötet.
  Paula Carvalho Olovsson, statssekreterare hos EU-minister Hans Dahlgren, höll i mötet. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  För att diskutera det nationella genomförandet av Europa 2020-strategin bjöd Regeringskansliet in organisationer i det civila samhället till ett så kallat sakråd.

 • Fem frågor till EU-ministern

  Porträttbild av EU-minister Hans Dahlgren
  EU-minister Hans Dahlgren. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Vilka är EU:s största utmaningar? Och vilka frågor inom EU-samarbetet är viktigast för Sverige just nu? Här ger EU-minister Hans Dahlgren sin syn på saken och svarar på ytterligare frågor.

Brexit

Efter en folkomröstning 2016 ansökte Storbritannien 2017 om utträde ur EU och förhandlingar om villkoren för utträdet inleddes. Storbritannien förväntas lämna EU den 30 mars 2019. Här hittar du mer information om regeringens arbete med brexit.

Kommenterade dagordningar

Inför ett möte i Europeiska unionens råd överlämnar regeringen en kommenterad dagordning till riksdagens EU-nämnd. Den kommenterade dagordningen innehåller kortfattade uppgifter för rådsmötets samtliga dagordningspunkter, vad rådet förväntas göra och förslag till svensk ståndpunkt.

Tyck till om EU:s framtid

Vilka förhoppningar, förväntningar eller farhågor har du om EU:s framtid? Läs mer om den pågående framtidsdiskussionen och gör din röst hörd!

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

EU-representationen i Bryssel

EU-sakråd

Sakråd är en arbetsmetod i Regeringskansliet som syftar till att ta till vara på expertis i olika sakfrågor inom det civila samhället och hos andra samhällsaktörer. Då sakråd rör frågor som beslutas på EU-nivå kallas de EU-sakråd.

Mer om regeringens arbete i EU

Flera personer sitter samlade i en lokal för att ha ett ministerrådsmöte
I ministerrådet diskuteras allt från fiskepolitik till rymdsamarbeten Europeiska rådet

Möten i ministerrådet och Europeiska rådet

I ministerrådet samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar kring olika frågor. Europeiska rådet bestämmer den övergripande inriktningen för EU:s politik och består av ländernas stats- och regeringschefer. Läs mer om respektive råd och ta del av dess senaste möten nedan.

Tre personer diskuterar.
Sysselsättning, utbildning och forskning är tre av Europa 2020-strategins områden. Foto: Maskot/Folio

Gemensamma strategier

Det finns flera strategier inom EU för prioriterade områden. Två som är särskilt viktiga för Sverige är Europa 2020-strategin och EU:s Östersjöstrategi. Europa 2020 är EU:s gemensamma strategi för tillväxt och sysselsättning och Östersjöstrategin är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön.

Innehållssidan
Sverige i EU:s twittersida. Foto: Regeringskansliet

Följ Sverige i EU på Twitter

På Twitterkontot Sverige i EU kommunicerar Regeringskansliet om regeringens arbete inom EU. Inläggen hjälper dig att hitta information om toppmöten, ministermöten och andra aktuella händelser och frågor inom EU-området.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 3615 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida