Illustration: Linnea Blixt/Regeringskansliet

Sverige i EU

Här hittar du aktuell information om vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och i ministerrådet och vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan. Här intill hittar du länkar till andra sidor på den här webbplatsen om regeringens arbete i EU.

Aktuellt om EU

 • EU:s finansministrar ska besluta om punktskatt på alkohol

  När EU:s ekonomi- och finansministrar träffas den 17 maj ska de besluta om punktskatter på alkohol och anta slutsatser om kommissionens djupgranskning av bland annat Sverige. Ekofinrådet ska också diskutera beskattning av den digitala ekonomin.

 • Pesco och samarbetet mellan EU och Nato på försvarsministrarnas möte

  Pesco, EU:s permanenta strukturerade försvarssamarbete, och samarbetet mellan EU och Nato var två av frågorna som försvarsminister Peter Hultqvist diskuterade med sina ministerkollegor när de möttes i Bryssel 14 maj.

 • Uppföljning och mätbara mål i fokus på möte om EU:s jordbrukspolitik

  Hur ska EU:s gemensamma jordbrukspolitik se ut efter 2020 och hur ska EU kunna följa upp att medlemsländerna verkligen når målen? Det var några av de frågor som EU:s jordbruksministrar diskuterade den 14 maj.

 • Östliga partnerskapet på utrikesministermöte

  Utrikesministrarna inledde majmötet med att uppmärksamma att det Östliga partnerskapet bildades för tio år sedan. Situationen i Libyen och Sahel var två andra frågor på dagordningen när utrikesminister Margot Wallström träffade sina utrikesministerkollegor 13–14 maj.

 • Ungdomars engagemang i utvecklingsfrågor på rådsmöte

  Peter Erikssom
  Minister för internationellt utvecklingssamarbete, Peter Eriksson, företräder Sverige när EU-ländernas bistånds- och utvecklingsministrar möts i Bryssel 16 maj. Foto: Regeringskansliet/Kristian Pohl

  Sahelregionen, klimat och att inkludera ungdomar i Agenda 2030-arbetet är några frågor på dagordningen när ministern för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson träffar sina ministerkollegor den 16 maj.

 • Europadagen: EU-ministern om viktiga framtidsfrågor för EU

  Den 9 maj uppmärksammades Europadagen runt om i Europa. Ett tillfälle att bland annat diskutera viktiga framtidsfrågor för hela EU. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren medverkade på olika evenemang under dagen.

Brexit

Efter en folkomröstning 2016 ansökte Storbritannien 2017 om utträde ur EU och förhandlingar om villkoren för utträdet inleddes. Storbritannien förväntas lämna EU den 30 mars 2019. Här hittar du mer information om regeringens arbete med brexit.

Kommenterade dagordningar

Inför ett möte i Europeiska unionens råd överlämnar regeringen en kommenterad dagordning till riksdagens EU-nämnd. Den kommenterade dagordningen innehåller kortfattade uppgifter för rådsmötets samtliga dagordningspunkter, vad rådet förväntas göra och förslag till svensk ståndpunkt.

Tyck till om EU:s framtid

Vilka förhoppningar, förväntningar eller farhågor har du om EU:s framtid? Läs mer om den pågående framtidsdiskussionen och gör din röst hörd!

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

EU-representationen i Bryssel

EU-sakråd

Sakråd är en arbetsmetod i Regeringskansliet som syftar till att ta till vara på expertis i olika sakfrågor inom det civila samhället och hos andra samhällsaktörer. Då sakråd rör frågor som beslutas på EU-nivå kallas de EU-sakråd.

Mer om regeringens arbete i EU

Flera personer sitter samlade i en lokal för att ha ett ministerrådsmöte
I ministerrådet diskuteras allt från fiskepolitik till rymdsamarbeten Europeiska rådet

Möten i ministerrådet och Europeiska rådet

I ministerrådet samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar kring olika frågor. Europeiska rådet bestämmer den övergripande inriktningen för EU:s politik och består av ländernas stats- och regeringschefer. Läs mer om respektive råd och ta del av dess senaste möten nedan.

Tre personer diskuterar.
Sysselsättning, utbildning och forskning är tre av Europa 2020-strategins områden. Foto: Maskot/Folio

Gemensamma strategier

Det finns flera strategier inom EU för prioriterade områden. Två som är särskilt viktiga för Sverige är Europa 2020-strategin och EU:s Östersjöstrategi. Europa 2020 är EU:s gemensamma strategi för tillväxt och sysselsättning och Östersjöstrategin är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön.

Innehållssidan
Sverige i EU:s twittersida. Foto: Regeringskansliet

Följ Sverige i EU på Twitter

På Twitterkontot Sverige i EU kommunicerar Regeringskansliet om regeringens arbete inom EU. Inläggen hjälper dig att hitta information om toppmöten, ministermöten och andra aktuella händelser och frågor inom EU-området.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 3701 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida