Delmål 4: En jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet
Det fjärde jämställdhetspolitiska delmålet är En jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Kvinnor och män ska ha samma ansvar för hemarbetet och ha möjlighet att ge och få omsorg på lika villkor.
- Ansvariga statsråd
- Åsa Lindhagen
- Ansvariga departement
- Arbetsmarknadsdepartementet
Avser fördelningen mellan kvinnor och män av obetalt arbete på samhällsnivå.
Delmål 4: En jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet
Illustration: Annika Carlsson Delmålet Jämn fördelning av hem- och omsorgsarbetet omfattar inte endast fördelningen av obetalt arbete inom ett heterosexuellt par i ett hushåll, utan avser fördelningen mellan kvinnor och män av obetalt arbete på samhällsnivå.
Målet omfattar även obetalt hemarbete, omsorgen om barn, äldre och andra närstående. Målet inbegriper både den som ger omsorg och den som tar emot den. Med hemarbete åsyftas det hushålls- och underhållsarbete som utförs i hemmet. Den äldreomsorg och barnomsorg som inte är obetald omfattas av delmål 5, jämställd hälsa.
Mål för regeringens jämställdhetspolitik
Det övergripande målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv. Utifrån det övergripande målet arbetar regeringen efter sex delmål.
De jämställdhetspolitiska delmålen
Innehåll om jämställdhetsmål 4: Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet
Totalt 11 träffar.
-
Ekonomisk jämställdhet i spåren av coronapandemin diskuterades vid FN:s öppnande
I samband med FN:s generalförsamlings öppnande höll Sverige, tillsammans med Spanien och de andra ledarna i en global koalition för ekonomisk jämställdhet, ett seminarium om hur covid-19-pandemin slagit hårt mot kvinnors och flickors socioekonomiska situation. Under seminariet konstaterades bland annat hur ekonomisk jämställdhet är centralt för att ta sig ur krisen.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
SCB får i uppdrag att undersöka tidsanvändning mellan kvinnor och män
Regeringen har beslutat att ge Statistiska centralbyrån (SCB) i uppdrag att pröva ett nytt upplägg för att undersöka hur kvinnor och män använder sin tid i hemmet.
-
Skillnader i pension mellan män och kvinnor
Varför är det skillnader i pension mellan män och kvinnor? Skillnaderna beror på att kvinnor och män har olika stora inkomster under yrkeslivet. Pensionerna bestäms av livsinkomsten. Generellt sett har kvinnor lägre löner och arbetar oftare deltid än män. För att pensionsgapet ska minska måste jämställdheten under yrkeslivet öka.
-
Ökad trygghet och jämställdhet i fokus för Försäkringskassan 2020
Regeringen har fattat beslut om nytt regleringsbrev för Försäkringskassan under 2020. För att betona vikten av trygghet i socialförsäkringen samt ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen ändras myndighetens uppdrag gällande sjukförsäkring och föräldraförsäkring.
-
Vi måste arbeta mot destruktiva mansnormer i Sverige
Idag är det internationella mansdagen, och då är det extra viktigt att uppmärksamma mäns avgörande roll i att bidra till jämställdhetsarbetet, skriver jämställdhetsminister Åsa Lindhagen i en debattartikel tillsammans med Alán Ali, ordförande för MÄN, i Aftonbladet den 19 november.
-
Begränsningar i föräldrapenningen för föräldrar som kommer till Sverige med barn, Prop. 2016/17:154
I propositionen föreslås att rätten till föräldrapenning för föräldrar som kommer till Sverige med barn anpassas efter barnets ålder.
-
Begränsningar i föräldrapenningen för föräldrar som kommer till Sverige med barn, SOU 2016:73
Utredningen föreslår en begränsning av rätten till föräldrapenning för föräldrar som kommer till Sverige med barn. Bakgrunden till begränsningen är att föräldrar som kommer till Sverige med barn i dag blir överkompenserade inom ramen för föräldrapenningen. Detta gäller särskilt föräldrar som kommer till Sverige med något äldre barn.
-
Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn - översyn av föräldraförsäkringen, Dir. 2016:10
En särskild utredare ska göra en översyn av reglerna för föräldraledighet och föräldraförsäkring. Syftet är att identifiera problem och föreslå åtgärder för att föräldraförsäkringen i högre grad än idag ska bidra till jämställdhet på arbetsmarknaden, ett jämställt föräldraskap och även fortsatt bidra till goda uppväxtvillkor för barn.
-
Det kommunala vårdnadsbidraget avskaffas, Prop. 2014/15:147
I propositionen föreslås att det kommunala vårdnadsbidraget avskaffas. Förslaget utgör en viktig åtgärd för att främja ett mer jämställt föräldraskap. Det jämställdhetspolitiska målet, fastställt av riksdagen, är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.
-
Annika Strandhäll om en mer jämställd föräldraförsäkring
Regeringen har lämnat propositionen En mer jämställd föräldrapenning till riksdagen. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll berättar mer om förslaget i denna intervju.
· Artikel från Socialdepartementet