Jämställdhet

Jämställdhet handlar om jämlikhet mellan kvinnor och män som ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv. Området omfattar bland annat frågor som makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet.

Aktuellt om jämställdhet

 • Jämställdhetsministern lyfter samtyckeslagen på toppmöte om flickors och kvinnors rättigheter

  • Jämställdhetsminstern talar från FN:S generalförsamling.

   –Jämställdhet är en grundläggande fråga om mänskliga rättigheter, demokrati och social rättvisa. Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv, säger Åsa Lindhagen i sitt tal från FN:s generalförsamling.

   Foto: Nicole Goufas

  • Fem kvinnor står på en scen och håller i affisher.

   –När det finns krafter som försöker omintetgöra landvinningarna inom jämställdhet är det viktigt att vi med gemensamma krafter kan agera för att fortsätta göra framsteg, säger Åsa Lindhagen. Här tillsammans med de nordiska ministrarna för jämställdhet.

   Foto: Pontus Höök

  • Porträttbild av Åsa Lindhagen

   –Sveriges feministiska regering säkerställer att jämställdhetsperspektivet genomsyrar alla politiska beslut på alla nivåer, såväl nationellt som internationellt, säger Åsa Lindhagen.

   Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  • Ministrar står runt ett bord. Åsa Lindhagen undertecknar ett papper.

   Åsa Lindhagen och de nordiska ministrarna för jämställdhet undertecknar en deklaration för Agenda 2030 som överlämnas till direktören för UN Women, Phumzile Mlambo.

   Foto: Pontus Hook

  Åsa Lindhagen leder Sveriges delegation vid FN:s kvinnokommissions 63:e möte, CSW, i New York 11 - 22 mars. Årets tema sociala trygghetssystem ska belysa globala utmaningar om jämställdhet.

 • Feministisk politik ska göra skillnad i människors liv och vardag

  Porträttbild av statsminister och jämställdhetsministern
  –Jämställdhet är en rättvisefråga. Vi ser ojämställdheten som råder mellan kvinnor och män som ett samhällsproblem. Och där kan politiken skapa förändringar, säger statsminister Stefan Löfven och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen. Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet

  Sedan den 21 januari 2019 har Sverige en ny feministisk regering. – Med vår politik ska vi bygga ett samhälle där alla människor har samma värde, samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter och där kön inte begränsar någon, säger statsminister Stefan Löfven och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

 • Granskning av Sveriges arbete med att motverka våld mot kvinnor och våld i nära relationer

  Europarådet har publicerat sin första granskning av hur Sverige uppfyller sina åtaganden enligt organisationens konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet, den så kallade Istanbulkonventionen. Konventionen, som Sverige tillträdde 2014, är det mest heltäckande och utförliga instrumentet för mänskliga rättigheter på detta område.

Illustration: Annika Carlsson

En jämn fördelning av makt och inflytande

Det första jämställdhetspolitiska delmålet är En jämn fördelning av makt och inflytande. Ta del av regeringens hittills genomförda insatser.

Illustration: Annika Carlsson

Ekonomisk jämställdhet

Det andra jämställdhetspolitiska delmålet är Ekonomisk jämställdhet. Ta del av regeringens hittills genomförda insatser.

Illustration: Annica Carlsson

Jämställd utbildning

Det tredje jämställdhetspolitiska delmålet är Jämställd utbildning. Ta del av regeringens hittills genomförda insatser.

Illustration: Annika Carlsson

Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet

Det fjärde jämställdhetspolitiska delmålet är Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Ta del av regeringens hittills genomförda insatser.

Illustration: Annika Carlsson

Jämställd hälsa

Det femte jämställdhetspolitiska delmålet är Jämställd hälsa. Ta del av regeringens hittills genomförda insatser.

Illustration: Annika Carlsson

Mäns våld mot kvinnor ska upphöra

Det sjätte jämställdhetspolitiska delmålet är Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Ta del av regeringens hittills genomförda insatser.

Sveriges regering i ett gruppfoto utanför kungliga slottet
Sveriges regering Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet

Feministisk regering

Sverige har världens första feministiska regering. Det innebär att jämställdhet är avgörande för regeringens prioriteringar – i beslut och tilldelning av resurser. Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet står i centrum, både i det nationella och internationella arbetet.

Margot Wallström
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Feministisk utrikespolitik

Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 1183 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida