Pressmeddelande från Infrastrukturdepartementet

Regeringen beslutar att Sjöfartsverket ska stödja sjukvården med helikoptertransporter

Publicerad

Regeringen har idag beslutat att Sjöfartsverket ska kunna utföra helikoptertransporter för att stödja sjukvården vid livshotande situationer där omedelbar transport är avgörande.

- Dagens regeringsbeslut tydliggör att Sjöfartsverkets helikoptrar även kan användas för transport av svårt sjuka personer. Det är viktigt att vi samlar de olika resurser som finns i vårt samhälle för att säkerställa att vi vid allvarliga situationer, som till exempel den vi går igenom just nu, ger sjukvården det stöd de behöver, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Sjöfartsverket tillhandahåller bland annat sjöräddnings- och flygräddnings­tjänst. Dagens regeringsbeslut tydliggör att det även ska omfatta stöd till sjukvården med transporter i livshotande situationer, förutsatt att resurserna är lämpliga för uppgiften och att det kan ske utan allvarligt hinder mot annan verksamhet.

Beslutet träder i kraft den 11 april 2020.

Presskontakt

Lovisa Alm
Pressekreterare hos infrastrukturminister Tomas Eneroth
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-073 9753
e-post till Lovisa Alm