Myndighetsgemensamt arbete mot grov och organiserad brottslighet förstärks

Publicerad

Regeringen fattar denna vecka beslut om att de tolv myndigheter som deltar i det myndighetsgemensamma arbetet mot grov och organiserad brottslighet får denna uppgift inskriven i sina respektive instruktioner.

Enligt punkt 8 i regeringens 34-punktsprogram med åtgärder mot gängkriminalitet så ska det myndighetsgemensamma arbetet mot grov och organiserad brottslighet förstärkas. Det handlar bland annat om att styrningen av det myndighetsgemensamma arbetet ska vidareutvecklas och tydliggöras genom att uppgiften förs in i berörda myndigheters instruktioner.

De ändringar regeringen nu beslutar om kommer att tydliggöra att det myndighetsgemensamma arbetet mot grov och organiserad brottslighet är en prioriterad fråga.

– Regeringen menar allvar med att hela samhällets kraft ska riktas mot att knäcka den grova och organiserade brottsligheten. Nu ändrar vi instruktionerna för 12 myndigheter i detta arbete så att deras uppgift och samarbete förtydligas och formaliseras, som en följd av beslut från regeringens 34-punktsprogram. Detta ger en tydlighet i arbetet och stärker förutsättningarna för att knäcka den grova och organiserade brottsligheten, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Myndigheterna vars instruktioner det gäller är Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Kriminalvården, Kustbevakningen, Skatteverket, Tullverket, Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Ändringarna träder i kraft den 31 mars 2020.

Presskontakt

Per Strängberg
Pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg
Mobil 073-093 90 56
e-post till Per Strängberg
Sofie Rudh
Pressekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och pressamordnare på Justitiedepartementet
Mobil 072-545 74 21
e-post till Sofie Rudh
Mirjam Kontio
Pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-0740557
e-post till Mirjam Kontio
Gabriel Dahlander
Pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark
Telefon (växel) 08-405 10 00
Viktor Nyberg
Pressekreterare hos socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-051 03 71
e-post till Viktor Nyberg