Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet

Åsa Lindhagen möter kvinno- och tjejjourer för att prata om utsatthet i hemmet

Publicerad

Idag torsdag den 19 mars möter jämställdhetsminister Åsa Lindhagen riksförbundet Unizon och Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks), för att få mer kunskap om hur kvinnor och barn som lever med våld i hemmet blir extra utsatta på grund av det nya coronaviruset.

– Corona är en stor prövning för vårt samhälle, på många plan. Kvinnojourerna har larmat om att utsattheten ökar för kvinnor och barn som lever med förövare när möjligheterna att lämna hemmet begränsas. Jag träffar kvinnojourerna idag för att ta del av deras kunskap om den allvarliga situationen som uppstår för de utsatta kvinnorna och barnen, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Mäns våld mot kvinnor

Mäns våld mot kvinnor är ett utbrett samhällsproblem som drabbar många. Var fjärde kvinna utsätts någon gång under sitt liv för våld av en närstående, uppskattningsvis 200 000 barn lever i hem där det förekommer våld och mer än 100 000 ungdomar drabbas av hedersvåld.

Kvinnor och barn som lever med våld är extra utsatta i krissituationer och riskerar därför att fara särskilt illa under Coronakrisen.

Presskontakt

Nicole Goufas
Pressekreterare hos jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation Åsa Lindhagen
Telefon (växel) 08-405 10 00