Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Anna Ekström deltar vid IHRA:s möte i Bryssel

Publicerad

Söndag den 19 januari håller International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) ministermöte i Bryssel. Under mötet kommer en ministerdeklaration att antas för att högtidlighålla att det är 75 år sedan andra världskrigets slut och 20 år sedan Stockholmsdeklarationen antogs. Utbildningsminister Anna Ekström representerar Sverige.

Anna Ekström kommer även att tala om det högnivåforum om hågkomsten av Förintelsen och bekämpande av antisemitism som regeringen ska arrangera i Malmö i oktober 2020.
 
Det internationella samarbetsorganet IHRA grundades på svenskt initiativ 1998 av dåvarande statsministern Göran Persson och har i dag 34 medlemsländer.
 
– Regeringen välkomnar denna deklaration som återbekräftar det starka internationella stödet för Stockholmsdeklarationens viktiga budskap. Jag ser det som särskilt angeläget att detta sker i år då vi, 20 år efter Stockholmskonferensen, arrangerar Malmös internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Regeringen fortsätter att med kraft fördöma och arbeta för att motverka antisemitism och andra former av rasism, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Presskontakt

Anja L Sundberg
Pressekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-116 77 45
e-post till Anja L Sundberg