Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Sergei Muchin ny ordförande för Dansmuseet

Publicerad

Regeringen har förordnat Sergei Muchin till ordförande i Stiftelsen Dansmuseifonden och Stiftelsen Rolf de Marés Minnesfond, det så kallade Dansmuseet, under perioden 1 januari 2020 till 31 december 2022.

— Sergei Muchin har ett brinnande intresse för scenkonsten och lång erfarenhet från museeivärlden. Jag är därför väldigt glad att han tackat ja till uppdraget som ordförande för Dansmuseet, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Sergei Muchin är i dag museichef vid Jönköpings länsmuseum. Han har under många år verkat som musiker och är utbildad vid musikhögskolan i Göteborg. Munchin har även arbetat som producent och programchef inom området nöje/fakta/kultur på SVT och sitter med i styrelsen för Riksteatern.

Presskontakt

Josefin Sasse
Pressekreterare hos kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-077 94 69
e-post till Josefin Sasse

Dansmuseet

Dansmuseet är ett museum för dans och rörelse grundat i Stockholm av Rolf de Maré 1953. Dansmuseet har samlingar från hela världen av kostymer, masker och bildkonst med anknytning till dans och teater. Under 2020 kommer museet särskilt att uppmärksamma hundraårsjubileet av Svenska Balettens första premiär, bland annat med en jubileumsutställning i Stockholm.

Regeringen utser ordförande i Dansmuseets styrelse. I övrigt består styrelsen av fem andra ledamöter, varav en utses av Stockholms universitet, en av Kungliga Musikaliska akademien och en är museichefen som är självskriven i styrelsen enligt stiftelsens stadgar. Övriga ledamöter utses av styrelsen.