Ylva Johansson har entledigats, arbetsmarknadsminister

-

Sverige nominerar Ylva Johansson till ny EU-kommissionär

Publicerad

Regeringen har i dag beslutat att nominera Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister och ett av Sveriges mest erfarna statsråd, som ny svensk EU-kommissionär.

- Ylva Johansson är mycket kompetent med lång erfarenhet av både regeringsarbete, EU-arbetet i ministerrådet och kontakter med EU-kommissionen. Hon har ett stort engagemang och kommer bidra till en handlingskraftig kommission, säger statsminister Stefan Löfven i en kommentar.

Vilka sakfrågor som Ylva Johansson ska ansvara för i EU-kommissionen kommer statsminister Stefan Löfven att diskutera med den tillträdande ordföranden Ursula von der Leyen, som fattar beslutet lite längre fram.

Den nya kommissionen tillträder den 1 november. Statsminister Stefan Löfven återkommer till tidpunkten för när Ylva Johansson lämnar som arbetsmarknadsminister i den svenska regeringen.

- Jag är mycket glad och hedrad över att ha fått regeringens förtroende att bli nominerad som EU-kommissionär för Sverige. Den nya EU-kommissionen har en stor uppgift i att driva EU-arbetet framåt på klimatområdet, för fler jobb, grundläggande europeiska värderingar och säkerhet. Rollen som EU-kommissionär innebär att se till hela EU:s intresse, samtidigt som jag också kommer bidra med mina erfarenheter från den svenska politiken, säger Ylva Johansson.

Ylva Johansson är i grunden matematik- och fysiklärare och har varit arbetsmarknadsminister sedan 2014. Sammanlagt har Ylva Johansson varit minister i elva år undre tre olika statsministrar sedan 1994. Hon är född 1964, är gift och har tre barn.

Presskontakt

Mikael Lindström
Tf pressekreterare åt statsminister Stefan Löfven
Telefon (växel) 08-405 10 00
Sami Mashial
Tf pressekreterare hos arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-144 17 03
e-post till Sami Mashial