Innehållet publicerades under perioden

-

Klimatmötets ordförande ger Isabella Lövin särskilt uppdrag om att leda samtal mellan länderna

Publicerad

Just nu pågår FN:s klimatmöte COP24 i Katowice, Polen och sedan i måndags pågår mötets högnivåsegment med förhandlingar på ministernivå. Under onsdagen av det polska ordförandeskapet klimatminister Isabella Lövin ett särskilt uppdrag om att leda samtal mellan länderna.

I sitt uppdrag ska Isabella Lövin leda samtal om hur länderna ska motta resultatet av IPCC:s senaste specialrapport om 1,5-graders global uppvärmning. I rapporten framgår att ambitionen i det globala klimatarbetet måste öka kraftigt för att klara Parisavtalets mål om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Isabella Lövin ska också leda samtal om hur länderna ska hantera resultatet av den så kallade Talanoadialogen, där länderna tillsammans ska diskutera hur det globala klimatarbetet svarar mot 1,5-gradersmålet och hur ambitionen kan höjas.

− Det är väldigt hedrande att det polska ordförandeskapet gett mig detta uppdrag. Det kommer bli en utmaning att få alla länderna att enas om en gemensam hållning kring resultaten i IPCC-rapporten, och hur vi tillsammans kan öka ambitionen i det globala klimatarbetet. Rapporten visar med all önskvärd tydlighet att det som görs idag är långt ifrån tillräckligt. 

Uppdraget delas med Costa Ricas miljö- och energiminister Carlos Manuel Rodriguez.

Presskontakt

Jakob Lundgren
Pressekreterare hos minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister Isabella Lövin
Telefon (växel) 08-405 10 00