Möt Anna Sööder som är jurist och arbetar med mediepolitiska frågor

Publicerad

– Arbetet i Regeringskansliet är mer kreativt än många kanske tror och man arbetar med frågor som berör många människor i deras vardag. Det säger Anna Sööder som är jurist och arbetar med mediepolitiska frågor på Kulturdepartementet.

Bild på Anna Sööder
– Som tjänsteman är du delaktig i utformningen av politiken som ligger bakom varje samhällsförändring. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Innan Anna började i Regeringskansliet 2013 arbetade hon med varumärkesrätt på en varumärkesbyrå och sedan på en advokatbyrå. När hon därefter gjorde tingstjänstgöring var det en rådman vid tingsrätten som tipsade henne om Regeringskansliet som en bra arbetsplats, och därför valde Anna att söka sig hit.

– Nu arbetar jag framför allt med public service-frågor. Innan sommaren lämnade kulturministern en proposition till riksdagen gällande vad public service bör ha för uppdrag de kommande sex åren, och den har jag varit med och skrivit. Jag arbetade även som sekreterare i den parlamentariska kommitté vars betänkande låg till grund för propositionen, så jag har verkligen fått möjlighet att följa frågan från början till slut säger Anna.

Hur skulle du beskriva ditt arbete?

– Som tjänsteman är du delaktig i utformningen av politiken som ligger bakom varje samhällsförändring. Du arbetar med frågor som berör många människor i deras vardag. Det är ett ansvarsfullt arbete som kräver att du är flexibel och lyhörd, särskilt när man mitt i en process ibland blir tvungen att ändra riktning.

Vad tror du att andra inte vet om Regeringskansliet som arbetsplats?

– Jag tror att få förstår hur kreativt arbetet faktiskt är. Att arbeta med att förverkliga politik kräver ofta nya sätt att tänka. Som tjänsteman tar du en aktiv roll i utformningen av politiken därför måste du ha örat mot rälsen och en god analytisk förmåga.

Vilka egenskaper och drivkrafter är viktiga för att trivas här utifrån dina erfarenheter?

– Om du vill ha ett arbete som känns meningsfullt och som ger inblick i många olika samhällsområden så finns alla förutsättningar för att trivas i Regeringskansliet.

– Det är många tjänstemän i olika roller som är involverade i de flesta arbetsprocesser, både inom och över departementsgränserna. Därför är det viktigt att vara prestigelös när man jobbar här, avslutar hon.