Artikel från Statsrådsberedningen

Coronasamordning på videotoppmöte

Publicerad

På ett videomöte 29 oktober diskuterade EU-ledarna hur EU-länderna ska bli bättre på att samordna sina insatser i kampen mot coronapandemin.

Statsminister Stefan Löfven håller en presskonferens efter ett EU-toppmöte i Bryssel.
Stefan Löfven och övriga EU-ledare diskuterade hur man ska bromsa smittspridningen av covid-19. (Bilden är från ett tidigare tillfälle). Foto: Sveriges EU-representation

– Krisen är långt ifrån över och att smittspridningen ökar på nytt är mycket allvarligt. Människor i hela Europa tar, och måste ta, ett stort ansvar, sade statsminister Stefan Löfven efter mötet.

På mötet handlade diskussionen om vad som kan göras på EU-nivå för att minska smittspridningen av covid-19 i EU-länderna. EU-ledarna utbytte till exempel erfarenheter av hur tester och spårning kan effektiviseras för att minska smittspridningen.

– EU behöver göra mer för att koordinera krisarbetet, samtidigt som vårdbeslut fortsatt ska hanteras i medlemsländerna. Vi ska samarbeta för att få fram och fördela ett framtida vaccin och vi behöver stärka vår gemensamma beredskap, sade statsministern också efter mötet.

Detta var det första videomötet stats- och regeringscheferna haft efter sommaren.  

Producerat av EU-representationen

Mer om videomötet 29 oktober

Sveriges arbete i Europeiska rådet

Europeiska rådet beslutar om EU:s allmänna politiska riktlinjer och prioriteringar.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.