Artikel från Statsrådsberedningen

EU-toppmöte om corona

Publicerad

På torsdag 26 mars möter statsminister Stefan Löfven sina stats- och regeringschefskollegor i ett videomöte. EU-ledarna ska främst behandla den pågående krisen som coronautbrottet orsakat.

Stefan Löfven på en tv-skärm på en vägg
Statsminister Stefan Löfven deltog den 17 mars i ett videomöte med EU:s stats- och regeringschefer. Den 26 mars möts de igen. Foto: Fredrik Ståhl/Regeringskansliet

Stats- och regeringschefernas diskussion kommer att kretsa runt hanteringen av krisen som pandemin orsakat. EU-ledarna ska diskutera vad som ska göras för att minska spridningen av viruset och hur fördelningen av medicinsk utrustning ska gå till. De kommer också diskutera hur de enorma ekonomiska och sociala konsekvenserna av virusutbrottet ska hanteras, ökat stöd till forskning och hur medborgare som fastnat i andra länder ska undsättas.

Detta är det tredje videomötet EU:s stats- och regeringschefer har sedan utbrottet. De andra ägde rum 17 och 10 mars.

Regeringens arbete i Europeiska rådet

Europeiska rådet beslutar om EU:s övergripande riktlinjer, prioriteringar och mål. Det består av medlemsländernas stats- och regeringschefer. Stefan Löfven representerar Sverige.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.