Artikel från Statsrådsberedningen

EU-minister Hans Dahlgren medverkar på Europadagen

Publicerad

På torsdag den 9 maj uppmärksammas Europadagen runt om i Europa. Ett tillfälle att bland annat diskutera viktiga framtidsfrågor för hela EU. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren medverkar på olika evenemang under dagen.

Förutom firandet av sammanhållningen och freden så står även viktiga framtidsfrågor i fokus när Europadagen uppmärksammas. I klippet här ovan berättar EU-minister Hans Dahlgren om vilka framtidsfrågor för hela EU som han ser som de viktigaste, och vad Sverige kan bidra med i dessa. Han ger också sin syn på varför EU är viktigt.

Följ Europadagen på plats eller digitalt

Du som befinner dig i Stockholm kan träffa medverkande organisationer, EU-medlemsländers ambassader och lyssna till korta framträdanden på Stockholms Centralstation under hela dagen. Mer om aktiviteterna på Centralstationen hittar du i programmet här intill. EU-ministern håller ett anförande där klockan 08.30. 

Under rubriken ”EU:s framtid – vägval och möjligheter” deltar Hans Dahlgren också i ett panelsamtal på Europahuset (Regeringsgatan 65) klockan 12.00-12.45. Arrangör är Regeringskansliet och Sieps. I Europahuset hålls flera seminarier med fokus på EU och dess framtid under dagen. Hela programmet finns i faktarutan här intill.

Hans Dahlgren deltar även i ett modererat samtal (på engelska) tillsammans med EU-kommissionär Cecilia Malmström på Stockholms universitet klockan 17.00-18.00. 

Mer om eventet på Utrikespolitiska föreningens Facebooksida

EU-ministern kommer under dagen även att göra skolbesök.

Du kan också vara med digitalt under Europadagen under hashtaggarna #Europadagen och #SverigeiEU. 

Programmen för Europadagen

Här hittar du de två programmen för Europadagen 2019. SVT Forum sänder direkt från Europahuset klockan 10.30–11.45 samt klockan 15.00–16.00. Du kan också följa seminarierna på EU-kommissionens Facebooksida klockan 12.00–14.45.

Europadagen

Europadagen den 9 maj uppmärksammas i hela Europa. I fokus för firandet står sammanhållningen och freden. EU är ju i grunden ett fredsprojekt. Den 9 maj 1950 lade den franske utrikesministern Robert Schuman fram en plan som handlade om att Frankrike och Tyskland skulle samarbeta i produktionen av kol och stål, ett samarbete som andra länder i Europa välkomnades att delta i. Syftet var att bygga upp industrin efter andra världskriget och hindra militär upprustning. Detta blev startskottet för dagens EU.