Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern till Bryssel för brexitmöte

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven träffade sina stats- och regeringschefskollegor för ett extrainsatt möte i Europeiska rådet på onsdag 10 april. På mötet diskuterade EU-ledarna Storbritanniens utträde ur EU, brexit. Storbritanniens premiärminister Teresa May deltog i början av mötet för att ge sin syn på situationen.

Den 12 april ska Storbritannien lämna EU men det brittiska parlamentet har ännu inte godkänt utträdesavtalet. I ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, har premiärminister Teresa May bett EU skjuta upp utträdet till den 30 juni. För att undvika att Storbritannien lämnar EU utan avtal, en så kallad hård brexit, ska EU-ledarna träffas och diskutera möjliga lösningar.

Ett alternativ är att ge Storbritannien till 30 juni för att lämna EU, ett annat alternativ är att ge landet möjlighet att lämna unionen senare, när det är redo. EU vill i möjligaste mån undvika att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. Den svenska regeringen stöttar den ståndpunkten.

Statsminister Stefan Löfven företräder Sverige på mötet i Bryssel.

Producerat av EU-representationen

Fakta: Europeiska rådet

  • Bestämmer den övergripande inriktningen på EU:s politik.
  • Består av EU-ländernas stats- och regeringschefer.
  • Har toppmöten i Bryssel fyra gånger per år.
  • Har ingen lagstiftande funktion.
  • Leds av ordförande Charles Michel.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.