Alice Bah Kuhnke har entledigats, Kultur- och demokratiminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Kulturdepartementet

Den internationella minnesdagen för Förintelsens offer

Publicerad

Den 27 januari högtidlighålls den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Det är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Det är en dag till minnet av alla som mördades under Förintelsen och en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I år infaller den 27 januari på en fredag, det vill säga samma dag som sabbaten, därför valde den judiska församlingen i Göteborg, tillsammans med den romska kvinnoföreningen Trajosko Drom, Svenska kyrkan och Göteborgs stad, att högtidlighålla minnesdagen under torsdagskvällen.

Minneshögtiden till minne av Förintelsens och rasismens offer i Domkyrkan i Göteborg inleddes med att domprost Karin Burstrand hälsade välkommen och en tyst minut hölls för Förintelsens offer.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke höll ett känslosamt anförande. Hon inledde med att tala om författaren och psykologen Hédi Fried. Hédi Fried överlevde Auschwitz och Bergen-Belsen och har ägnat sitt liv åt att outtröttligt beskriva sina år i lägren. För att vi inte ska glömma.

– Vi människor hänger på ett mycket påtagligt sätt samman med tiden före oss. Och vår betydelse för det som ska komma går inte att ifrågasätta, sa Alice Bah Kuhnke och fortsatte:

– Vi är länkar från det som varit till det som ska bli. Och det innebär ett ansvar. Vittnesmålen från förintelselägren är svåra att ta till sig och vi värjer oss för att berätta för våra barn om det fasansfulla som människor är kapabla till. Ändå måste vi det. Eftersom vi vet att det kan hända igen.

Domkyrkan i Göteborg var fullsatt och samlade cirka 800 personer som deltog i minneshögtiden. Finstämd musik blandades med flera talare, däribland biskop Per Eckerdal, George Brown från kommittén för Mänskliga Rättigheter och flera romska och judiska överlevare från Förintelsen.

Den internationella minnesdagen för Förintelsens offer högtidlighålls på många platser världen över.