Kultur­departementet

Kulturdepartementet ansvarar för frågor som rör kultur, medier, demokrati, mänskliga rättigheter nationellt, de nationella minoriteterna och det samiska folkets språk och kultur. Departementet ansvarar också för arbetet mot diskriminering samt för frågor som rör det civila samhället, trossamfund och begravningsverksamhet.

Aktuellt från Kulturdepartementet

 • Om vägar framåt efter #metoo-uppropet i kultursverige

  1.	Ut ur skuggorna in i strålkastarljuset var rubriken för seminariet som leddes av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Ministern inledde seminariet med att poängtera att det finns ett före och ett efter den 8 november. Det var då som uppropet #tystnadtagning klev fram i kölvattnet av #metoo.
  Ut ur skuggorna in i strålkastarljuset var rubriken för seminariet som leddes av kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Ministern inledde seminariet med att poängtera att det finns ett före och ett efter den 8 november. Det var då som uppropet #tystnadtagning klev fram i kölvattnet av #metoo. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke ledde Kulturdepartementets seminarium ”Ut ur skuggorna in i strålkastarljuset” på Folk och Kultur, ett nytt kulturpolitiskt konvent om konst och kultur i hela Sverige. Syfte: att lyfta fram det fortsatta arbetet efter #metoo-uppropet. Och visa nya vägar framåt.

 • Ny lagstiftning föreslås för att säkra de nationella minoriteterna och minoritetsspråken

  Illustration: Regeringskansliet

  Regeringen har i dag fattat beslut om en lagrådsremiss med förslag för att säkra de nationella minoriteternas rättigheter. "Nu säkrar regeringen de nationella minoriteternas mänskliga rättigheter, inte minst när det gäller möjligheterna att bevara och vårda sitt språk", säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Illustration: Regeringskansliet

Regeringen inför avgiftsfri släktforskning på Riksarkivet

Riksarkivet ska inte längre ta ut avgifter för att ge allmänheten tillgång till sin digitala forskarsal. Det har regeringen beslutat i en ändrad instruktion för Riksarkivet. För att möjliggöra det höjs Riksarkivets anslag med 10 miljoner kronor från 2018. Instruktionsändringen träder i kraft den 1 februari 2018. "Nu ger regeringen alla människor en egen nyckel för att kunna låsa upp dörren till sin historia. Det ska vara nyfikenheten som styr om vi vill lära om vår egen historia, inte antalet kronor på bankkontot", säger Alice Bah Kuhnke.

Foto: Rebecka Uhlin/TT

35 miljoner kronor till det fria ordets försvar

Regeringen satsar 35 miljoner kronor under 2017-2020 för att minska utsattheten för hot och hat i det offentliga samtalet. Med handlingsplanen Till det fria ordets försvar vill regeringen minska utsattheten för hot och hat mot journalister, förtroendevalda och konstnärer.

Illustration: Regeringskansliet

Uppdrag till Kungl. biblioteket om digitalt kompetenslyft

Regeringen uppdrar åt Kungl. biblioteket att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna som kompetens- och utvecklingsnoder. Satsningen innebär i sin tur att de regionala biblioteksverksamheterna samordnar en utbildning av landets folkbibliotekarier för en digital kunskapshöjning.

Foto: Finansdepartementet/Regeringskansliet

Regeringen höjer kulturbudgeten med 745 miljoner

I budgetpropositionen för 2018 höjer regeringen kulturbudgeten med 745 miljoner kronor. Bland annat satsas 275 miljoner på biblioteken och 115 miljoner på den fria konsten. Därtill kommer ytterligare satsningar på demokratipolitiken och politiken mot diskriminering. Budgetpropositionen för 2018 bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 1805 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida